De laatste 2 jaar hebben we veel nagedacht over wat het betekent om vrij te zijn, hoe je dat kunt worden en ook waar. Het ging de laatste tijd veel over informatie die zowel waar als niet waar is. Van alle kanten werd je ermee gebombardeerd. Het is een ware informatieoorlog. En daartussen moet je maar zien te begrijpen wat voor jou relevant is.
Om te beginnen: vrijheid is een keuze, waarbij je het ene kunt kiezen of het andere.
Of je wel iets doet of niet iets doet. Met die keuze krijg je te maken met risico’s en verantwoordelijkheden. Dat is de kern van vrijheid. Het sleutelwoord is afhankelijkheid. Hoe afhankelijk ben je van anderen of organisaties? Er is op veel fronten een netwerk opgetuigd in de afgelopen jaren waar men afhankelijk van is geworden. Denk bijvoorbeeld aan de voedselketen, het financiële stelsel en daarmee werk en inkomen, bronnen zoals elektriciteit, gas en water, de zorg, veiligheid, en nog veel meer. Hoe afhankelijker je bent van dit netwerk des dieper je erin vastzit. Wordt bijvoorbeeld het water afgesloten, dan heb je geen alternatief. Het punt is dat dit netwerk ook steeds meer van jou gaat verlangen. Dit is op zekere hoogte niet erg, want je moet immers ook wat bijdragen aan dit netwerk zodat iedereen die erin zit of eraan deelneemt er ook van kan profiteren. Echter, als de eisen dusdanig buiten proporties vallen of simpelweg te ver gaan voor jou en je familie, dan zit je met een probleem.
Hoe kun je vrijer leven?
Welke doelen moet je hebben om aan te werken, zodat je vrijer kunt gaan leven, zodat je minder afhankelijk bent van anderen en daarom minder hoeft te voldoen aan de eisen die de maatschappij aan jou stelt. We definiëren een 5-tal pijlers:
1. Mindset
Vrijheid is iets waar je mee om moet leren gaan. Er zijn veel mensen die niet vrij willen zijn. Dat klinkt tegenstrijdig tegen wat je zelf zou denken, maar het is wel zo. Op een bepaald front bepaalde vrijheid vergaren betekent ook het dragen van die verantwoordelijkheid. Wil je bijvoorbeeld geen wateraansluiting, maar zelf zorgen dat je water vergaart, dan besef je ineens wat dat betekent en welke energie je erin moet steken om het voor elkaar te krijgen. Dit geldt in principe voor alles.
Een ander belangrijk onderdeel van deze mindset is dat je het idee van schaarste moet loslaten. Zodra mensen denken dat er schaarste is, dan raken ze in een modus van pakken wat je pakken kunt. Dat zorgt er weer voor dat mensen lijnrecht tegenover elkaar gaan staan. De waarde van overvloedig denken is heel belangrijk. Er is van nagenoeg alles overvloed. Als je kijkt naar de natuur, hier is alles te vinden wat je nodig hebt. De natuur zit zo mooi in elkaar dat je van 1 vrucht, eenvoudigweg meerdere vruchten kunt maken door ze te verbouwen (en dat ongelimiteerd!).
Als je doorziet dat schaarste gecreëerd wordt, dan ben je op de goede weg.
Als je doorhebt dat mindset heel belangrijk is, dan wordt je enthousiast om je weg te vervolgen naar de volgende zaken, want energie en enthousiasme heb je nodig, omdat het werk kost om de volgende zaken te realiseren. Dus neem een positieve instelling en wees dankbaar wat de dag je gaat brengen, ook al moet je misschien minder leuke dingen doen om je doel te bereiken.
2. Kennis
Eenmaal geïnspireerd ga je op zoek naar kennis. Kennis geeft jou richting en informatie om de rest te kunnen doen. Informatie kun je tegenwoordig overal vinden. Internet is een hele goede bron met:
- websites
- forums
- video’s op Youtube
- sociale netwerken
Maar onderschat boeken niet. Je kunt veel boeken vinden bij bijvoorbeeld kringloop winkels over allerhande onderwerpen, van zelf maaltijden voorbereiden tot het bouwen of repareren van je woning. Het voordeel van boeken is dat deze altijd beschikbaar zijn in je boekenkast, ook al zou het internet eruit liggen (toch weer een stukje onafhankelijker).
3. Bronnen (resources)
Daar bedoelen we niet alleen geld mee. Alleen over geld kunnen we al een heel artikel schrijven, welke vormen er zijn en hoe je dat ook afhankelijk maakt. Er is je altijd wijs gemaakt dat de enige manier van succes is dat je geld accumuleert. Dit is dezelfde valkuil als denken in schaarste. Probeer in ieder geval zoveel mogelijk schuldenvrij te blijven. Als je geen hypotheek hoeft te nemen, doe het dan ook vooral niet. Over geld hebben komen er nog meer artikelen.
biologische bronnen
Andere bronnen zijn ook biologische bronnen. Denk aan (moes)tuinen, planten, bomen, grond, biodiversiteit, mogelijkheden om water op te slaan. Deze zaken zijn ook niet aan inflatie onderhevig.
sociaal netwerk
Sociaal kapitaal, niet niet Facebook of LinkedIn, maar je sociale netwerk van vrienden en familie. De creatie van welwillendheid van mensen die je kent. Dit is zo belangrijk, aangezien je elkaar altijd wel een keer nodig hebt. Het is fijn om terug te kunnen vallen op de hulp van anderen. Andersom geldt natuurlijk ook dat je anderen helpt als ze je nodig hebt. Mensen zijn tegenwoordig zo gewend aan het motto: voor wat hoort wat, maar ze beseffen niet dan het nieuwe (of eigenlijk klassieke) niveau van denken is, dat je elkaar helpt en als je hulp nodig hebt, dan zijn anderen welwillend jou te helpen. Je kunt niet alles zelf doen, sommige zaken zijn anderen gewoonweg beter in. Als je hierin investeert dan krijg je dit exponentieel terug.
Als bedenkt dat zowel Mindset als Kennis je Bronnen oplevert, dan zul je zien dat het steeds eenvoudiger zal gaan.
4. Locatie
Locatie, oftewel de plaats waar je je bevindt heeft een grote impact wat je mogelijkheden zijn. Als je zelf je voedsel wilt verbouwen of off grid zou willen leven, dan is dat afhankelijk van waar je woont. Dus de geografie is belangrijk om meer vrijheid te creëren. Je zou bijvoorbeeld uit de stad kunnen verhuizen naar het platteland. Op het platteland kun je een moestuin beginnen en dieren houden, die samen ervoor zorgen dat je weer minder afhankelijk bent van de voedselketen.
Heb je niet de mogelijkheid om te verhuizen? Begin dan klein, laat voedselplanten groeien in potten en bakken in je tuin of desnoods balkon. Dit helpt ook je mindset geleidelijk aan te veranderen.
5. Strategie
Afhankelijk van waar je woont heb je maken met de regels die daar gelden. Je moet op de hoogte zijn van de mogelijkheden die je hebt. Tegenwoordig zijn het de regeringen en grote bedrijven die het voor het zeggen hebben, wat je wel of niet mag of moet doen. Het is daarom belangrijk dat je leert en begrijpt hoe de politiek op jouw locatie werkt. Het heeft geen zin als je niet tevreden bent over het politieke klimaat dat je zegt, ik hoop dat die of die politicus het probleem oplost. Dat gaat niet gebeuren. Wat je moet doen is je verdiepen erin, zodat je er veel vanaf weet en waarom zaken zo gebeuren, waarom bepaalde uitspraken worden gedaan, waarom deze nieuwe regels worden bedacht. Op die manier kun je er goed tussendoor navigeren.
Kortom: wat doe jij om je mindset te veranderen om vrijer te leven? Wat doe je om meer kennis te vergaren om gelukkiger te zijn? Wat doe je om bronnen te vergaren buiten je dagelijkse routine? (heb je voldoende tijd voor dat naast je routine?). Ben je van plan iets te doen met je locatie? Ga je het verbeteren door voedsel te verbouwen of ga je verhuizen? Dit zijn vragen je je kunt stellen.